Včerajší požiar v Bytči sa opäť rozhorel

18.01.2013 Bytča

Bytča - Včera skoro ráno bolo na krajské operačné stredisko HaZZ v Žiline ohlásené, že na Sakalovej ulici v Bytči horí budova. K požiaru boli vyslaní hasiči z Bytče. Vzhľadom na väčší rozsah požiaru a predpokladané náročné hasenie si veliteľ zásahu vyžiadal povolať na miesto udalosti ďalšie sily a prostriedky. Následne boli k požiaru vyslaní aj hasiči z hasičskej stanice v Žiline a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Hasiči po príjazde na miesto udalosti zistili, že sa jedná o 3-podlažnú budovu, v ktorej sa na prvom nadzemnom podlaží nachádza reštaurácia, na druhom nadzemnom podlaží sú prázdne priestory v rekonštrukcii a na treťom nadzemnom podlaží sa nachádzajú okrem prázdnych priestorov v rekonštrukcii aj 2 kancelárie.
Požiarom bol zasiahnutý strop medzi druhým a tretím nadzemným podlažím, tretie nadzemné podlažie a strecha. Hasenie požiaru bolo náročné, nakoľko hasiči museli za pomoci sekeromotýk a trhacích hákov rozoberať konštrukcie a až po ich rozobratí postupne hasiť jednotlivé ohniská požiaru. Kvôli silnému zadymeniu museli zasahovať v dýchacích prístrojoch. Na hasenie požiaru boli nasadené okrem viacerých cisternových automobilových striekačiek aj 2 ks výškovej techniky. Požiar sa podarilo uhasiť pred 22:00 hod., pričom celé požiarovisko bolo prekontrolované termokamerou, ktorá už nezaznamenala žiadne skryté ohniská. Pri požiari nebola žiadna osoba usmrtená, ani zranená. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. 
Hasiči boli na požiarisko opätovne povolaní aj dnes o 04:08 hod., jednalo sa o znovurozhorenie požiaru. Tento požiar bol uhasený o 05:14 hod. Opätovne boli hasiči k požiaru vyslaní aj o 09:05 hod., nakoľko sa rozhorelo skryté ohnisko v medzistrope. Momentálne požiar hasia 3 hasiči z Bytče. 
Príčiny znovurozhorenia:
Na znovurozhorenie požiaru aj po jeho úplnej likvidácii (keď už ani termokamera neobjavila žiadne skryté ohniská) majú veľký vplyv konštrukcie stavby a poveternostné podmienky. V drevených konštrukciách, ktoré boli z vnútornej strany omietnuté a aj medzi konštrukciami, ktoré sa následkom požiaru prepadli, sú vytvorené rôzne dutiny, v ktorých môže byť miesto, ktoré tleje (a pritom nie je
viditeľné ani pomocou termokamery). Takéto miesto, ktoré nie je možné nijakým spôsobom spozorovať, sa môže následkom tlenia časom znovurozhorieť. Zabrániť sa tomu dá jedine takým spôsobom, že si majiteľ objektu zabezpečí kompletné rozobratie konštrukcie a jej pozalievanie vodou.
 

Vyberte región